HTML

Péterfyrkák

Friss topikok

Címkék

Pimmer Nikolett: Pünkösd eredete

2021.05.24. 13:09 Péterfy

   A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnap és hétfőn tartott keresztény ünnep, amellyel a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg. A Szentlélek, az atya és a fiú kölcsönös szeretetének végpontja, átadása; ez a kiáradás.

   A pünkösd a sínai szövetség ünnepe volt a zsidóknál Krisztus korában. Eredete az ószövetségi zsidó vallási ünnep, a törvényadás emléknapja és az új kenyér ünnepe. Elhoztam bemutatásra néhány jellemző szokást ezen az ünnepen. Például a májusfa, melyet csoportba szerveződve állítottak a legények a leányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Éjjel vagy kora hajnal rögzítettek a kerítésoszlophoz egy magas, sudár fát, majd színes szalagokkal, étellel-itallal is díszítették. Ki a pünkösdi király? A középkor óta ismert szokás ekkor ügyeségi versenyen kiválasztani a megfelelő legényt, aki később a többieket vezethette, továbbá a pünkösdi király minden mulatságra hivatalos volt. Pünkösdi királynéjárás: eredetileg négy nagyobb leány a faluban vitt egy ötödiket, ő a legkisebb, legszebb. Énekelnek és jókívánságokat ismételgettek. Megálltak az udvarokon, majd a pünkösdi királyné feje fölé kendőt feszítettek ki.

   Remélem, tetszett nektek ez a kis ismeretterjesztés. Legyen nagyon szép hosszú hétvégétek!punkosd_unnepe.jpg

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://peterfyrkak.blog.hu/api/trackback/id/tr1716570382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

babo0410 2021.05.24. 13:38:30

Jó írás, tetszett. Ügyesen bemutattad pünkösd ünnepét.
süti beállítások módosítása