HTML

Péterfyrkák

Friss topikok

Címkék

Tóth Réka Anikó: Busójárás

2023.02.05. 16:56 Péterfy

   A farsangi időszak egyik legismertebb eseménye Magyarországon a busójárás, ami egy tavaszváró, téltemető népszokás.

   2012 óta a mohácsi busójárás hungarikumnak számít. A busó öltözéke olyan volt, mint ma: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött nadrág, amelyre színes, gyapjúból kötött, cifra harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. A bundát az öv vagy marhakötél fogta össze derekukon, erre akasztották a marhakolompot. Kezükben az elmaradhatatlan kereplőt vagy soktollú, fából összeállított buzogányt tartották. A leglényegesebb azonban, ami a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, állatvérrel kifestett, birkabőr csuklyás álarc. Ezeket általában maguknak készítik. Az így beöltözött busókat kísérik a jankelék, hogy távol tartsák a népet, főleg a gyerekeket. Hamuval, liszttel, ma már csak ronggyal vagy fűrészporral töltött zsákjukkal püfölik a csúfolódó gyerekeket. Kisebbeket nem célszerű vinni, mert megijedhetnek a hangos zajoktól. A török uralom felszabadulása után, a 18. század elején, Mohács környékére kezdték el betelepíteni a délszláv sokácokat. Ez a népcsoport hozta magával a népszokást, mely később Mohácson formálódott tovább és nyerte el végül a mai alakját.

   A busójárás Mohácshoz kötődik, de február 4-én Nagykanizsára látogattak. Mintegy húsz hagyományőrző mohácsi busó érkezett a városba, hogy elűzze a telet. Az erős szél ellenére több százan gyűltek össze, hogy megnézzék a műsorukat és fotózkodjanak velük. Ti megnéztétek őket?

6b04ca4323da33ea9b6a909b08671cda.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://peterfyrkak.blog.hu/api/trackback/id/tr9518041942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása