HTML

Péterfyrkák

Friss topikok

Címkék

Márton Zalán: Október 23-ai ünnepi megemlékezés

2023.10.20. 15:53 Péterfy

   Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt.

  Az október 23-i budapesti tömegtüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásához vezetett. November elején a kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetúnióval a csapatok kivonásáról, a varsói szerződésből való kilépésről, valamint az ország függetlenségéről. Azonban amikor a nyugati országok biztosították a szovjeteket, hogy nem nyújtanak segítséget Magyarországnak, november 4-én hadüzenet nélkül lerohanták hazánkat. Így a több napon át zajló szabadságharc kudarcot vallott.

   A mai napon iskolánkban is megemlékeztünk ünnepélyes keretek között az eseményekről. Diáktársaim nevében köszönöm a felkészítést Eszti néninek, Anita néninek és Szilvi néninek!

fb_img_1697809629913.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://peterfyrkak.blog.hu/api/trackback/id/tr5118239343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása