HTML

Péterfyrkák

Friss topikok

Címkék

Tóth Réka Anikó: Halloween eredete

2023.10.23. 18:21 Péterfy

   A Halloween az egyik legnépszerűbb ünnep az USA-ban. Karácsony után erre az ünnepre költik a legtöbb pénzt az amerikaiak: kell faragható tök, jelmez, dekoráció, édesség. A Halloweenre a legtöbb ember amerikai ünnepként gondol, pedig nem Amerikából származik, az eredete egész régi időkre nyúlik vissza.

   A kelták egyik legszentebb ünnepe a Samhain volt, ami az újév, valamint a sötét és hideg évszak kezdetét jelentette. A kelta hit szerint az újév előestéjén, vagyis október 31-én a világ rendje felborul, fellibbennek az evilág és a túlvilág (természetfeletti) közti határok, és az emberfeletti lények, valamint a holtak szellemei szabadon járhatnak köztünk. Számos szertartás kapcsolódott ehhez az ünnephez, amelynek célja az volt, hogy távol tartsák a szellemeket. Ez a hagyomány később keveredett a római ünneppel, és beépült a római katolikus egyház által tartott mindenszentek és halottak napja ünnepkörbe. Az ősi hiedelmek szerint október utolsó napján az eltávozott lelkek útrakelnek, és megpróbálnak visszatérni az élők világába. Az emberek tűzgyújtással, felvonulással ünnepeltek, valamint különféle jelmezekbe öltözve próbálták megtéveszteni a szellemeket, hogy azok távol maradjanak otthonaiktól. A Halloween szó mindenszentek előestéjét jelenti, ami az "All Hallows Eve" (Mindenszentek Napja) kifejezés rövidítésével alakult ki.


   Az ezredforduló óta Magyarországon is sokan megtartják Halloween ünnepét október 31-én. Felnőttek és gyerekek egyaránt jól szórakoznak az addig inkább csak amerikai képregényekből vagy filmekből ismert ünnepnapon.

lead_social_halloween-gyerekek-shutter.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://peterfyrkak.blog.hu/api/trackback/id/tr8718241355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása