HTML

Péterfyrkák

Friss topikok

Címkék

Sánta Fanni - Kotnyek Gabriella: Fantasztikus elektronika

2016.11.22. 21:51 Péterfy

A „ Cserhátis ”- napok keretében ellátogattunk a Cserháti Sándor Szakképző Iskolába. Az iskola előadó termében különböző kísérleteket mutattak be, hogy felkeltsék érdeklődésünk a természettudományok iránt és meghozzák a kedvünket ehhez az iskolához.

Először olyan kísérleteknek voltunk szemtanúi, amelyek a mágnesességen alapultak: a szőrmével megdörzsölt ebonit rúddal eltérítették a vízsugár útját. Láttuk, hogy egy alumíniumcsövön át haladó mágnesnek lassabb a mozgása, mint egy vascsavarnak, pedig a mágnes nem vonzotta a csövet. Egy vasreszelékkel megtöltött műanyag golyót „mozgattunk” a papírlap alatti mágnessel. Ezt követően egy monitorhoz közelítettünk mágnessel, a monitor fénye más színűvé változott.

Ezt követően olyan kísérletek következtek, amelyből kiderült, hogy a víz jó hővezető, és ezt szemmel láthatóan bemutatták. Nagyon tetszett a ceruzás kísérlet, lényege, hogy a ceruza belsejében lévő szénbe áramot vezettek, így rajz közben hangokat adott ki.

fiz1_2.jpg

 Ezek után jött egy játékos feladat, itt az erőnket tehettük próbára. A vágódeszkára rácsapva a monitor kijelzőjén láthattuk az ütés erejét, így rekordot lehetett felállítani.

fiz2.jpg

 E próba után kipróbálhattuk művészi énünket is. Egy tálkába öntött tejbe néhány csepp ételszínezéket töltöttek. Mi mosogatószerbe mártott fülpiszkálóval különböző, márványos mintázatot rajzoltunk a folyadékba.

fiz3.jpg

 Aztán következett az utolsó állomás, itt a reflexünket nézhettük meg egy gépnek a segítségével.

fiz4.jpg

 Látogatásunk alatt projektoron kivetítettek különböző képeket, melyek optikai csalódást idéztek elő az ember szemében.

Összességében nagyon tetszett a bemutató, mert sok új dolgot tanulhattunk meg a játékos feladatokon keresztül. Reméljük, lesz még alkalmunk ilyen előadást megtekinteni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://peterfyrkak.blog.hu/api/trackback/id/tr8711990556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása