HTML

Péterfyrkák

Friss topikok

Címkék

Márton Zalán: A nemzetközi nőnap

2022.03.18. 12:18 Péterfy

   A nemzetközi nőnap a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja.
1917 óta minden év március 8-án ünnepeljük. Az ENSZ is a világnapok között tartja számon. A nőnap munkásmozgalmi eredetű. A hölgyek egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos szemléletes nap volt: 1857-ben New York-ban a nők béregyenlőségért és a munkaidő csökkentésért sztárjoltak. Manapság civil szervezetek ezen a napon világszerte a nők elleni erőszak és zaklatások formái ellen adnak hangot. Nem csak március 8-án köszönthetjük a nőket, hanem március 10-éig bármikor. Ennek két  oka van: minden negyedik év szökőév, így biztosítani kell a 355 és 365 nap közti egyensúlyt, ami 1 napos eltérést eredményez.A másik az, hogy 1889-ben volt először nőnap, amit március 10-én tartottak, ezért a második napos csúszás. 1914-ben Oroszországban szrájkoltak ez ellen, de nem voltak eredményesek.
   Szerintem a nőknek ugyanúgy joguk van mindenhez, mint a férfiaknak. Édesanyámnak minden évben virágot veszek ezen a napon.

nonap-8607488493.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://peterfyrkak.blog.hu/api/trackback/id/tr8517783596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása