HTML

Péterfyrkák

Friss topikok

Címkék

Márton Zalán: Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc

2022.03.19. 16:31 Péterfy

   Ma az iskolában megünnepeltük az 1848/49-es forradalmat és szabadságharcot.
   1848 első hónapjaiban a már meglévő és az újonnan kialakuló problémák társadalmi robbanáshoz vezettek. Február végén a párizsi forradalom napok alatt elsöpörte a királyságot, és köztársaságot hirdettek ki. Mindez forradalmi hullámot indított el Európában. A birodalom több pontján is győzött a forradalom (Pest-Buda, Prága). A korabeli írók, költők és további értelmiségiek szervezete (Fiatal Magyarország) évek óta határozott politikai véleményt fogalmazott meg. Gyökeres polgári átalakulást sürgettek, és teljes szívből támogatták a reformeszméket. A nemesi és nem nemesi származású értelmiségiek, a leendő márciusi ifjak (például Petőfi Sándor, Jókai Mór) valahogy támogatni akarták az országgyűlésen küzdő politikusokat. Először egy nagyszabású aláírásgyűjtést terveztek.1848 március 15-én összeírták a 12 pontot, amit hivatalosítottak.
   Ez a az ünnep nagyon fontos a magyaroknak, és jogos, hogy minden évben megünnepeljük. Minden tiszteletem a márciusi ifjaknak!

1848-marcius-15.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://peterfyrkak.blog.hu/api/trackback/id/tr3517784532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása