HTML

Péterfyrkák

Friss topikok

Címkék

Vincze Kevin: Mikulás nálunk és más országokban

2022.12.07. 14:42 Péterfy

   December 6-án, Miklós névnapján mindannyiunkhoz ellátogat a Mikulás, és megajándékoz minket. 
   A magyar gyerekeket a Mikulás vagy a Télapó ajándékozza meg december 6. előestéjén. A kipucolt cipők, csizmák az ablakban várják, mert azon át közlekedik, nem pedig a kéményben, mint az angolszász világban. A Télapó kísérője a krampusz, aki ijesztgeti a rossz gyerekeket, virgácsot ad nekik. 
A német evangélikusok november 11-én ünneplik a Mikulást, aki németül Nikolaus. Angol nyelvterületeken, bár főként az USA-ban, Szent Miklós hozza karácsonykor az ajándékokat. Míg az Egyesült Államokban és Kanadában ezen a néven hívják a Télapót, addig Angliában “Karácsonyi Atyának”, azaz “Father Christmas”-nek nevezik őt. Egyes közép-európai országokban a Mikulás neve mellett megjelenik a szent és az atya, esetleg az apó kifejezés. Az angol megnevezés szinte azonos a német “Karácsonyi Ember”-rel, ám az angol gyermekek az ajándékokat nem december 6-án, de nem is december 24-én kapják meg, hanem karácsony első napjának reggelén. A brit hagyományok szerint “Karácsonyi Atya” a kandallón keresztül megy be a házba és helyezi el a meglepetéseket az ott lévő zoknikba, amelyek a párkányon várták őt. Az angol Télapó kísérői között szerepel természetesen Rudolf, illetve a manók és a többi szarvas.
Az iskolában idén is meglátogatott minket a Mikulás a krampuszaival, a mi osztályunkat magyarórán. Vidám dallal kedveskedtünk neki, így csokit kaptunk tőle. 
   Ti kitettétek csizmátokat az ablakba? Nektek mit hozott a Mikulás?
god-jul-nostalgiska-julkort-203-thumbnail.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://peterfyrkak.blog.hu/api/trackback/id/tr4717996878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása