HTML

Péterfyrkák

Friss topikok

Címkék

Szabó Izabella: A csillagászati tavasz kezdete

2024.03.23. 18:02 Péterfy

   A tavaszi napéjegyenlőség idén március 20-ra esik, ezért a rá következő nap, azaz március 21-e a csillagászati tavasz kezdete, innentől a nappalok hosszabbak és az éjszakák rövidebbek.
   Ezen a napon a Nap merőleges az Egyenlítőre, éppen keleten kel és nyugaton nyugszik. Ilyenkor az egész Földön egyenlő a nappalok és az éjszakák hossza, innen kapta a nevét is „nap-éj egyenlőség”. Két ilyen tavaszi jelenség között átlagosan 365 nap, 5 óra 48 perc és 45 másodperc telik el.  Az északi félgömbön tavaszi napéjegyenlőségnek, a délin őszi napéjegyenlőségnek nevezik. A két féltekén ez a csillagászati tavasz, illetve a csillagászati ősz kezdete is egyben.
   A tavasz az északi féltekén a tavaszi napéjegyenlőségtől a nyári napfordulóig tart. Nagyon vártam ezt az időszakot, örülök, beköszöntött az igazi tavasz.

cherry-blossom-3308735_1280-e1710918655110.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://peterfyrkak.blog.hu/api/trackback/id/tr6318362459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása