HTML

Péterfyrkák

Friss topikok

Címkék

Tóth Réka Anikó: A Föld napja

2024.04.22. 16:13 Péterfy

   1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében. Azóta a diákból az alternatív energiaforrások világhírű szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne. A Föld napja célja, hogy tiltakozó akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Magyarországon 1990 óta rendezik meg.

   A kezdeményezést 1970-ben hívták életre, a jeles napot akkor még március 21-én, az északi félteki tavasz első napján tartották meg. A Föld napját idén 34. alkalommal rendezik meg Magyarországon. Az esemény fókuszában minden évben más-más téma áll, ezúttal a hangsúly a műanyagszennyezésen van. Mint a kezdeményezés hazai koordinátora, a Föld Napja Alapítvány közleményében kiemeli: a mindent uraló műanyagok is veszélyeztetik létünk alapját, az élővilág változatosságát, a biológiai sokféleséget, az emberiség azonban más módon is hat környezetére. Fajunk terjeszkedése, túlfogyasztása, a természet egyensúlyába való beavatkozása egyaránt nagy fenyegetést jelent a bolygóra. „A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-káért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel” – olvasható a Föld Napja Alapítvány felhívásában. A szervezet szerint az átlagember többek között a környezet zöldítésével, faültetéssel, komposztálással, közösségi közlekedéssel, a csomagolóanyagok kerülésével, a friss, hazai ételek fogyasztásával és az állati eredetű táplálékok mérséklésével segíthet a bolygón. Az alapítvány felhívta a figyelmet: a fellépés mindnyájunk jövőjéről szól, és már csak nagyjából hat évünk maradt a cselekvésre.

   A Föld napja és a fenntarthatósági hét alkalmából iskolánkban a mai napon meghívott szakemberek előadásait, illetve diák előadásokat hallgathattunk a témában. Az iskola aulájában kiállítást rendeztünk a tanulók által hulladékok felhasználásával készített öltözékekből, használati - és dísztárgyakból, illetve a témával kapcsolatos rajzokból. A nap zárásaként közösen megtisztítottuk iskolánk udvarát és környezetét az eldobált szeméttől. Köszönjük Ildikó néninek a szervezést!

foldsocoreenergycom-e1524305914222.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://peterfyrkak.blog.hu/api/trackback/id/tr7618387443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása