HTML

Péterfyrkák

Friss topikok

Címkék

Szabó Izabella: A pünkösd eredete

2024.05.18. 18:41 Péterfy

   A pünkösd egy mozgó ünnep, mert minden évben a húsvét utáni ötvenedik napra esik. Erre utal az elnevezése is, ami a görög pentekosztész (ötvenedik) szóból ered.
   A keresztény vallásban pünkösdkor a Szentlélek eljövetelére emlékezünk. Ezt a napot a keresztény egyház születésnapjának is tekintjük. Ebben az időszakban történik a Pünkösdikirály-választás és a Pünkösdikirályné-járás. Régen még pünkösdkor is a húsvétihoz hasonló ünnepi fogások kerültek az asztalra. Sárközben sós kalácsot sütöttek, melyet tejföllel és borssal kentek meg. A bodza leveléből és virágából főzött szörpnek minden betegséget gyógyító hatást tulajdonítottak. A székelyek nagy ünnepét, a csíksomlyói búcsút is ezen a napon tartják.
   A pünkösd utáni vasárnap a Szentháromság ünnepe, melynek kultusza a barokk korból ered.

galamb-szentlelek2-956x530.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://peterfyrkak.blog.hu/api/trackback/id/tr7518407649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása