HTML

Péterfyrkák

Friss topikok

Címkék

Szabó Izabella: Csaba királyfi ünnepe

2024.05.31. 17:21 Péterfy

   Május 30-a Csaba királyfi ünnepe. Legendás alakja a székelység történelmének központi szereplője. Ehhez a Székely himnusz tett igazán sokat hozzá.

   Csaba királyfi Attila legkisebb fia volt. Amikor Attila a hun király meghalt, a fiai csatára keltek a trónért. A német fejedelmek Aladár pártját fogták, de a hunok Csaba mellé álltak. Az első ütközetben Csaba győzedelmeskedett. Ekkor Aladár nagy sereget gyűjtött, és újra csatára keltek. Két hétig kűzdöttek egymás ellen. Csaba érezte a vereség közeledtét, ezért elmenekült. Mielőtt visszatért volna, háromezer katonáját letelepítette Székelyföldön, akik azóta székelyeknek nevezik magukat. Telt-múlt az idő, a régi vitézek már sírba szálltak, mikor Székelyföldet megtámadták, de mielőtt legyőzték volna őket, Csaba királyfi jelent meg, és a vitézeivel lerohanták az ellenséget.
   A székelyek az ő hunjaitól eredeztetik magukat.

294573_348217051_big.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://peterfyrkak.blog.hu/api/trackback/id/tr9418418079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása