HTML

Péterfyrkák

Friss topikok

Címkék

Októberi jeles napok

2015.10.11. 19:59 Péterfy

Október 12. - Kolumbusz Kristóf felfedezi Amerikát

 1492 .október 12-én érte el Kolumbusz Kristóf San Salvadore szigetét, és ezzel eljutott az addig ismeretlen földrész, Amerika partjaihoz. Bár az első, Amerika földjére lépő európaiak a 10. századi viking hajósok voltak, művelődéstörténeti szempontból Kolumbusz felfedezése vezetett a korabeli világkép dinamikus kitágulásához, az ő felfedezése nyomán indult meg az amerikai kontinens feltérképezése és kolonizálása.

 

Október 17. - Eger ostroma

 Eger ostroma /1552/, az Oszmán Birodalom az évi hadjáratának az utolsó hadi eseménye volt, melyet az egri diadal elnevezéssel illet a magyar történelem és a nemzet emlékezete.
Az egri várban kis létszámú, többségében magyar várvédő katona állt szemben a szultán hadseregével. A törökök 38 napig ostromolták Eger várát. A törökök azonban 1552. október 17-én a hadiszezon lejártával befejezték az ostromot. A védősereg a túlerővel szemben, ötheti ostromban védte meg a várat. Mivel Egert nem tudták bevenni, a felvidéki gazdag bányavárosok is megmenekültek egy későbbi török támadástól. Továbbá ez a magyar győzelem azt az eredményt is hozta, hogy sikerült 1596-ig megállítani a további oszmán hódítást.

Október 18. - Totó indulása

 1947. október 19-én, vagyis majdnem pontosan 65 évvel ezelőtt indult Magyarországon a Totó. A legnagyobb nyeremény a hírek szerint a mai napig egy 1998-as héten történt meg, amikor valaki 46,5 millió forintot kaszált 13+1 találatával. A játék bevezetése az 1948-as londoni olimpiához kapcsolódott, az eseményre való felkészülésre, illetve a részvételi költségek fedezésére vezették be a sportfogadást.

 Október 18. - Az év fája szavazás

Minden évben lehet szavazni az év fájára. A szavazás október 18-án zárul, ekkor tudhatjuk meg melyik fa nyerte el az Év Fája címet.

 Forrás: gyermek.hgyvk.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://peterfyrkak.blog.hu/api/trackback/id/tr157959126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása