HTML

Péterfyrkák

Friss topikok

Címkék

Vincze Kevin: Az áprilisi tréfák története

2022.04.08. 13:34 Péterfy

   Nem tudjuk pontosan hol, ki, kiből és miért űzött először csúfot április elsején. Azzal kapcsolatban ugyanis, hogy milyen eseményhez kapcsolódik az áprilisi tréfálkozás hagyománya, több történészi álláspont is van.

   Vannak, akik szerint a Canterbury mesékhez köthető a dolog; az egyik történetben ugyanis "március 32-én" (igaz, más olvasat szerint március vége után 32 nappal) tréfálnak meg valakit. Más szakemberek szerint a 16. századi Franciaországig kell visszamennünk, ha a tréfálkozás eredetét kutatjuk. Az 1500-as évekig itt, és sok más európai országban az év kezdetét március 25-től, a mezőgazdasági évkezdettől számították, és csak ekkortájt álltak át arra, hogy az évet januárral indítsák. Április első bolondjai állítólag azok a falusiak voltak, akiknek nem, vagy csak nagyon lassan akaródzott átállni az új módira. Megint mások szerint azoktól a tavaszi, a természet ébredését ünneplő ősi fesztiváloktól eredeztethető a szokás, ahol a résztvevők sokszor álruhába öltözve és tréfálkozva fokozták az amúgy is remek hangulatot.

   Mi az osztályommal április 1-jén úgy tréfáltuk meg az osztályfőnököt, hogy megfordított padokkal vártuk az osztályteremben. Biztos, hogy jövőre is kitalálunk valami vicceset. 

    aprilis1-legy-vidam.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://peterfyrkak.blog.hu/api/trackback/id/tr817800741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása