HTML

Péterfyrkák

Friss topikok

Címkék

Tóth Réka Anikó: A tavasz kezdete

2023.03.06. 09:06 Péterfy

   A csillagászok számára az évszakok kezdetét a két napéjegyenlőség és a két napforduló határozza meg. A csillagászati tavasz és ősz a tavaszi és őszi napéjegyenlőségnél kezdődik, amíg a nyár és a tél, a nyári és a téli napfordulónál.  

   2023-ban március 20. a csillagászati tavasz kezdete. Ezen a napon a Nap az Egyenlítő magasságában halad át az égen, sugarai merőlegesek a föld forgástengelyére, éppen keleten kel, és nyugaton nyugszik. A nappalok, valamint az éjszakák hossza az egész földön egyenlő. Ezért a neve "napéjegyenlőség". A tavaszpont nem feltétlenül a tavasz első napja. Mi március elsejétől számoljuk a (meteorológiai) tavasz kezdetét. Az évszak és a tavaszpont allegorikus ábrázolásai is különböznek egymástól. Ripánál a tavasz mirtuszkoszorús leány, keze tele virágokkal, körülötte vidám növendék állatokkal. A tavaszpontot egy ifjú alakja jelképezi félig fehér, félig fekete ruhában, derekán csillagos öv, jobbjában kos, bal kezében virágcsokor, lábai szárnyasok. A tavaszi hónapokat is megszemélyesítették három, virágos szőke szűz alakjában. Gyöngyös, drágaköves zöld ruhát viselnek, a tavaszi hónapok állati jegyeivel (Kos, Bika, Ikrek).

   Én már nagyon várom az igazi tavaszi időt, amikor több időt lehet tölteni a szabadban. Nektek melyik a kedvenc évszakotok?

hello-tavasz.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://peterfyrkak.blog.hu/api/trackback/id/tr7318064924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása