HTML

Péterfyrkák

Friss topikok

Címkék

Szent György napi népszokások-április 24.

2013.04.08. 14:50 Péterfy

Szent György napja  a kikelet ünnepe, vagyis az istállóban telelő jószág zöldellő mezőre való kihajtásának napja.

Hazánkban különös jelentőséggel bírt e nap, hiszen ekkor vette kezdetét a legeltetés, a kalászosok mellett legfontosabb élelmiszernövényeknek, a babnak, kukoricának, krumplinak a vetése. No meg a tekintetes rendek hagyományosan ezen a napon ültek össze törvénykezni, megvitatni az ország ügyes-bajos dolgait, vagyis nyitották meg az országgyűlést. Az egyszerű emberek számára azonban Sárkányölő Szent György napja lehetőséget adott, hogy az őket körülvevő rossz erőktől megszabaduljanak – legyenek azok szellemi lények, boszorkák vagy betegségek: a szenthez sokhelyütt a misék végén mind a mai napig könyörögnek, hogy segítsen a rossz elleni harcban; de a népi gyógymód e napra különféle kúrákat (például köpölyözést) és böjtölést is ajánlott az egészség vagy éppen a szépség megóvására.

 Nagykanizsa vidékén annak a hétnek, amelybe Szent György napja beleesik, török átka heti (hete) a neve. Az itteni népmonda szerint, amikor a török kénytelen volt hazánkat elhagyni, dühében meg akarta az országot átkozni. A magyar tolmácsot kérdezte, milyen szavakkal átkozza meg. Ez azt tanácsolta neki: verjön mög a szentgyörgyharmat, Magyarország! Ezért szentgyörgyharmat, Székesfehérvárott pedig szintén a monda csökevényeként török átka a neve a Szent György napja táján esett esőnek, amely természetesen jó termést ígér.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://peterfyrkak.blog.hu/api/trackback/id/tr505210834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása