HTML

Péterfyrkák

Friss topikok

Címkék

Alszik-e téli álmot a mókus?

2013.11.19. 21:01 Péterfy

Téli álmot alszik-e? (Írta: Kincses László -Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület)
A legtöbb könyvben, mesekönyvben arról írnak, hogy a mókus téli álmot alszik. Valószínű ennek köszönhető, hogy a köztudatban is ez terjedt el. Ám ez nem helytálló!

mókus
A mókus nem alszik téli álmot! (Fotó: Orbán Zoltán).


Ha így lenne nem lehetne vele téli időszakban találkozni. Vele ellentétben a sün viszont valóban téli álmot alszik és ennek megfelelően miután elvackolta magát ősszel, legközelebb csak tavasszal lehet vele találkozni. Sokan a vakondról is úgy vélik, hogy télen alszik, ám még fagyos idő esetén is lehet túrásaival találkozni. Ő csak mélyebbre húzódik, így ritkán lehet vele a felszín közelében találkozni.
A mogyorós pele is téli álmot alszik, így akár fél évet is aludhat egyhuzamban.

A mókust most könnyebben megláthatjuk mint eddig, hiszen a lehulló levelek miatt a fákon mozgó, ugráló akrobaták könnyen szem elé kerülnek.

Forrás: mme.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://peterfyrkak.blog.hu/api/trackback/id/tr65644611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása