HTML

Péterfyrkák

Friss topikok

Címkék

Nagy Zsombor: A busójárás története

2021.02.08. 16:04 Péterfy

   A busójárás egy tavaszváró, téltemető népszokás, a Mohács környékén élő emberek farsangi beöltözős, maszkos népszokása. Főként a római katolikus délszlávok, a sokácok hagyománya.
   A mohácsi busójárás 2009 óta szerepel az UNESCO szellemi örökségeinek listáján. 2012 óta hungarikumnak számít, amit a mohácsi lakosoknak, maszkfaragóknak, jelmezkészítőknek, busócsoportoknak köszönhetünk. Ezt a népszokást a balkáni eredetű sokácok hozták be az országba, ami a magyar szokásokkal egyesülve érte el a mai formáját. A népszokás megjelenéséről a 18. század végéről származnak az első feljegyzések. A Vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak a farsang, a vidám mulatságok és lakomák időszaka. Mohácson farsangkor a busók a hagyományoknak megfelelően öltöznek fel. A busó egy fűzfából faragott, állatvérrel festett maszkot viselő alak. Jellegzetes ruházatuk a csizma, a bocskor, a fehér vászongatya és a bundájával kifordított birkabőr.
   A busójárást minden évben megtartják Mohácson, az ünnepséget mindig nagy érdeklődés kíséri.
mohacs-busojaras-farsang-maszk-maskara-2020februar-csodalatosmagyarorszag.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://peterfyrkak.blog.hu/api/trackback/id/tr8216420114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása