HTML

Péterfyrkák

Friss topikok

Címkék

Jankovics Dalma, Tóth Réka Anikó, Márton Zalán, Vincze Kevin: Hátrányból építkező siker

2023.05.13. 09:10 Péterfy

   A 2022/2023-as tanévben a hetedik évfolyammal a Határtalanul! program keretein belül a Felvidékre készülünk május 22-26. között. Ennek kapcsán felkészítő órákon veszünk részt. A mai alkalommal Juhász Péterről, a 48 éves rimaszombati sebészorvosról tekintettünk meg közösen egy filmet.

   Péter édesapja erősen magyar-érzetű volt, ezért fiait is ebben a szellemben nevelte. Édesanyja tízéves korában elhunyt, ekkor határozta el, hogy orvos lesz belőle, hogy segíthessen másokon, hogy ne kelljen olyan fiatalon meghalniuk, mint az anyjának. Édesanyjuk halála után édesapjuk és nagyanyjuk gondoskodott róluk. Nagymamája különösen meghatározó szerepet játszott életében. Gyermekkora óta nagyon szerette Rimaszombatot, máshol nem tudta otthon érezni magát. A rimaszombati gimnázium elvégzése után az akkori Csehszlovákia legrangosabb egyetemére jelentkezett, ahová azonban csak másodjára vették fel. Az első sikertelen felvételi nem keserítette el, sőt, ekkor vált világossá számára, hogy az ő útja a gyógyítás. Az egyetem elvégzése után Salgótarjánban, a helyi kórházban helyezkedett el. Itt nagyon sokat fejlődött szakmailag. A film során megtudtuk, hogy Péter maximalista, szabadságszerető és mindig próbál más embereken segíteni. Szereti a pontosságot, kiszámíthatóságot, jól érzi magát az emberek között. Ezek a tulajdonságok mind illenek is a csillagjegyére, ami a Bika. Ő lett az első diplomás a családban, ezért a családtól nem sok tanácsot kaphatott. Hatodéves korában megismerkedett a keleti orvoslással, és le is doktorált belőle. Jelenleg feleségével és négy gyermekével Rimaszombaton él és dolgozik, a helyi kórház sebész főorvosa. Úgy látja, átalakult az orvoslás a Covid óta. Leírni a tünetet önmagában már nem jelent semmit. Szerinte ebből társadalmi változás következik. Több kommunikációra van szükség az emberek között. Felesége nagyon sokat segít neki, tőle is tanul, kiegészítik egymást. Gyermekeit vallásos iskolába járatja. Igyekszik gyermekeit arra nevelni, hogy minél több dolgot érjenek el az életben. Közéleti szerepet is vállalt, megyei, városi képviselő. Hobbija a vadászat, amit 15 éves kora óta űz. A medvék, a farkasok és a muflonok manapság elszaporodtak, így sok az emberre támadás. Gyermekkorában ez nem így volt, akkor jóval kevesebb volt a vad. A vadászat a természet megfigyelését is jelenti számára, ott tud igazán ellazulni. Eteti és gondozza is az állatokat. Egyszerre introvertált és extrovertált személyiség is, hiszen az emberek között is jól érzi magát.

   Egy kiváló embert, orvost ismerhettünk meg. A film elkalauzol minket a rimaszombati főtérre, a református templomhoz, Ferenc István szarkofágjához, Tompa Mihály és Blaha Lujza emlékműjéhez, a trianoni határhoz és a milleneumi emlékműhöz is. Ezeken a helyeken szívesen tölt időt. Péter legfontosabb üzenete embertársai számára: „ A lét értelme, hogy a világ, amiben élünk, a létezésünk által jobbá váljon.”

pic_20220317164645_4knk088hjmb.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://peterfyrkak.blog.hu/api/trackback/id/tr718123020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása